Jak opatrzyć krwawiące rany?
Wątek o zdrowiu - dla poszukujących porad medycznych, dobrego lekarza, informacji o zdrowym trybie życia. Podpowiadamy jak poradzić sobie z przeziębieniem, dzielimy się opiniami na temat lekarzy specjalistów.
- Kitka03
Re: Jak opatrzyć krwawiące rany?
Z pewnością rany wszelkiego rodzaju mogą być niebezpieczne jeśli nie zostaną zdezynfekowane i opatrzone. Warto poczytać sobie na temat opatrywania i gojenia się ran (rana szarpana gojenie), żeby wiedzieć w jaki sposób należy się daną raną zająć. Pomoże to uniknąć nieprzyjemnych doznań w postaci sączenia się ran oraz paskudzenia. Dzięki odpowiedniej pielęgnacji nie dopuścimy do zakażenia, które może być bardzo niebezpieczne.
twister gorlice
twister gorlice
- papcio
Przede wszystkim ,jeśli rana nie wymaga interwencji lekarza, to należy zdezynfekować ranę odpowiednim preparatem. I tutaj pomocny może być krem do dezynfekcji ran. Dopiero później wystarczy zabandażować ranę i gotowe. Trzeba pamiętać,że każdą ranę należy niezwłocznie zdezynfekować by nie wdało się jakieś zakażenie. W każdym bądź razie ja używam tego specyfiku i jest on niezastąpiony w moim domu
- Tamka
Bardzo ważne jest, żeby szybko zdezynfekować ranę i najlepiej użyć do tego celu spray na rany octenisept, który ma działanie bakterio-, grzybo- i wirusobójcze, zatem zapobiega powstawaniu ewentualnej infekcji wokół rany. Tego rodzaju preparat nie powoduje szczypania czy dyskomfortu podczas aplikacji, może być stosowany u dzieci niezależnie od wieku, więc powinien znaleźć się w każdej domowej apteczce. Na tak zabezpieczoną ranę nałóż po prostu jałowy opatrunek.
- kasiunia
Wszystko zależy jak powstała ta rana - to podstawa.Uważam ,że podstawowe środki opatrunkowe, czy tamujące krwawienie trzeba mieć po prostu w domu.W mojej domowej apteczce musi znaleźć się octenisept bardzo dobry lek, który oprócz tego ,że zatamuje krwawienie to jeszcze ma działanie odkażające.W nagłych wypadkach to podstawowe kwestie, które muszą być załatwione.
- jurka
Właściwie to nigdy wcześniej się nad tym nie zastanawiałam. Natomiast ze swojej strony mogę wam polecić stronę https://top-supplementen.nl/ Jest tam mnóstwo ciekawych artykuł na temat zdrowia, także całkiem możliwe, że coś was zainteresuje i znajdziecie tam odpowiedzi na nurtujące was pytania.
- Kamilla36
Jeśli chodzi o rany, najlepiej jest stosować octenisept. Ma on szeroki zastosowanie, bo doskonale sprawdza się w trudno gojących się ranach, a nawet wyleczy stan zapalny na skórze. Właśne dlatego warto mieć go w swojej apteczce - nigdy nie wiadomo, kiedy się przyda.
Przejdź do