Jak opatrzyć krwawiące rany?

Wątek o zdrowiu - dla poszukujących porad medycznych, dobrego lekarza, informacji o zdrowym trybie życia. Podpowiadamy jak poradzić sobie z przeziębieniem, dzielimy się opiniami na temat lekarzy specjalistów.
Awatar użytkownika
Ida

Jak opatrzyć krwawiące rany?

Post autor: Ida »

Jak opatrzyć płytkie, ale dość mocno krwawiące rany? Żeby było i higienicznie, i żeby ubrań nie pobrudzić :)
Awatar użytkownika
Hestia

Re: Jak opatrzyć krwawiące rany?

Post autor: Hestia »

Jeśli nie potrzebne jest szycie, to wystarczy taki opatrunek włókninowy :)
Awatar użytkownika
sulima_82

Post autor: sulima_82 »

Ja polecam też takie opatrunki zamiast szycia - takie plastry, które ściągają ranę :) Oczywiście w przypadku poważniejszych ran lepiej jechać na szycie ;)
Awatar użytkownika
Kitka03

Post autor: Kitka03 »

Z pewnością rany wszelkiego rodzaju mogą być niebezpieczne jeśli nie zostaną zdezynfekowane i opatrzone. Warto poczytać sobie na temat opatrywania i gojenia się ran (rana szarpana gojenie), żeby wiedzieć w jaki sposób należy się daną raną zająć. Pomoże to uniknąć nieprzyjemnych doznań w postaci sączenia się ran oraz paskudzenia. Dzięki odpowiedniej pielęgnacji nie dopuścimy do zakażenia, które może być bardzo niebezpieczne.

twister gorlice
Awatar użytkownika
papcio

Post autor: papcio »

Przede wszystkim ,jeśli rana nie wymaga interwencji lekarza, to należy zdezynfekować ranę odpowiednim preparatem. I tutaj pomocny może być krem do dezynfekcji ran. Dopiero później wystarczy zabandażować ranę i gotowe. Trzeba pamiętać,że każdą ranę należy niezwłocznie zdezynfekować by nie wdało się jakieś zakażenie. W każdym bądź razie ja używam tego specyfiku i jest on niezastąpiony w moim domu
Awatar użytkownika
Tamka

Post autor: Tamka »

Bardzo ważne jest, żeby szybko zdezynfekować ranę i najlepiej użyć do tego celu spray na rany octenisept, który ma działanie bakterio-, grzybo- i wirusobójcze, zatem zapobiega powstawaniu ewentualnej infekcji wokół rany. Tego rodzaju preparat nie powoduje szczypania czy dyskomfortu podczas aplikacji, może być stosowany u dzieci niezależnie od wieku, więc powinien znaleźć się w każdej domowej apteczce. Na tak zabezpieczoną ranę nałóż po prostu jałowy opatrunek.
Awatar użytkownika
kasiunia

Post autor: kasiunia »

Wszystko zależy jak powstała ta rana - to podstawa.Uważam ,że podstawowe środki opatrunkowe, czy tamujące krwawienie trzeba mieć po prostu w domu.W mojej domowej apteczce musi znaleźć się octenisept bardzo dobry lek, który oprócz tego ,że zatamuje krwawienie to jeszcze ma działanie odkażające.W nagłych wypadkach to podstawowe kwestie, które muszą być załatwione.
Awatar użytkownika
jurka

Post autor: jurka »

Właściwie to nigdy wcześniej się nad tym nie zastanawiałam. Natomiast ze swojej strony mogę wam polecić stronę https://top-supplementen.nl/ Jest tam mnóstwo ciekawych artykuł na temat zdrowia, także całkiem możliwe, że coś was zainteresuje i znajdziecie tam odpowiedzi na nurtujące was pytania.
Awatar użytkownika
Kamilla36

Post autor: Kamilla36 »

Jeśli chodzi o rany, najlepiej jest stosować octenisept. Ma on szeroki zastosowanie, bo doskonale sprawdza się w trudno gojących się ranach, a nawet wyleczy stan zapalny na skórze. Właśne dlatego warto mieć go w swojej apteczce - nigdy nie wiadomo, kiedy się przyda.
ODPOWIEDZ